Adunarea Generală Extraordinară a BEUC

Dl. Arnold Koopmans, noul preşedinte al BEUC 

Această adunare a membrilor Biroului European al Uniunilor de Consumatori a fost convocată, iniţial, pentru alegerea noului preşedinte al organizaţiei. Ulterior, invazia armatei ruse în Ucraina a generat adăugarea unui nou punct pe ordinea de zi, referitor la efectele acesteia.

Precedentul preşedinte al BEUC, dl Klaus Muller, a acceptat un post în guvernul german şi ca urmare şi-a dat demisia din organizaţia consumatorilor europeni. BEUC a organizat întâlnirea online pentru votarea noului preşedinte, în persoana dlui Arnold Koopmans, singurul candidat. Dl Koopmans este jurist, având o îndelungată experienţă în cadrul asociaţiei olandeze a consumatorilor, Consumentenbond. În urma votului electronic, dl Koopmans a fost ales fără nici un vot împotrivă.

Întâlnirea a fost moderată de dl Luis Silveira Rodrigues, vicepreşedintele BEUC, la rândul său jurist în cadrul asociaţiei portugheze a consumatorilor.

A doua parte a întâlnirii a ocupat majoritatea timpului, subiectul discuţiilor fiind urmările „acţiunii militare speciale” a armatei ruse în Ucraina. Pentru acest subiect, BEUC a pregătit un material din care vom prelua ideile principale.

Astfel, în calitate de consumatori, refugiaţii ucraineni trebuie să aibă acces mai facil la sistemul de plăţi european; este vorba de deschiderea unui cont bancar cu un comision care, deocamdată, este mare, din cauza profilului riscant al consumatorului. Transferul de bani din Ucraina trebuie să fie mult mai ieftin – în prezent sunt costuri mari pentru această operaţie. Trebuie rezolvată şi problema asigurărilor maşinilor din Ucraina, care nu sunt acceptate deocamdată în ţările UE.

BEUC recomandă asociaţiilor membre să folosească propriile canale de comunicare pentru a încuraja consumatorii europeni să doneze bani şi obiecte; să publice informaţii despre cele mai bune metode; să fie atenţi la escrocii care profită de această situaţie.

Pe de altă parte, eliminarea punitivă a Rusiei din multe circuite economice globale, în primul rând problemele puse de alimentarea cu gaze şi petrol din Rusia, a condus la apariţie unor riscuri serioase pentru consumatorii europen:  

- creşterea preţurilor la energie

- creştere preţurilor la alimente

- destabilizarea pieţelor financiare (băncile ruseşti nu mai au acces la depunerile externe)

- perturbarea activităţii companiilor de transport aerian

- atacuri cibernetice în sectoare precum telecomunicaţiile sau serviciile medicale

În fine, milioane de refugiaţi ucraineni se vor muta în Uniunea Europeană; ei sunt consumatori vulnerabili cu nevoi specifice – să depăşească barierele lingvistice, să primească acces la cele mai elementare nevoi, să nu fie expuşi abuzurilor din cauza ignoranţei cadrului european.

BEUC îşi exprimă sprijinul pentru continuarea programului Green Deal – tranziţia spre o economie verde – pentru că eforturile de a se trece de la combustibilii fosili la sursele de energie regenerabilă sunt şi mai necesare în prezent.

Mulţi membri ai asociaţiilor membre BEUC au luat cuvântul, prezentând situaţia şi experienţa din ţările respective (inclusiv România).

BEUC a indicat şi pagina specială dedicată refugiaţilor de pe site-ul Uniunii Europene, arătând că va contribui cu elemente specifice din legislaţia de protecţia consumatorilor, lăsând altor organizaţii activităţile de sprijin umanitar.

 

Dr. Ec. Emil Bojin

16 martie 2022

Știri

Fii alături de APC!

Fii alături de APC!

MONITORUL PRETURILOR

MONITORUL PRETURILOR

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark