Riscurile inovaţiei în industria alimentară
Produsele alimentare obţinute cu ajutorul nanotehnologiei trebuie să fie supuse unor evaluări de risc specifice înainte de a fi aprobate, etichetate şi introduse pe piaţa europeană. Până atunci însă, acestea nu vor fi incluse în lista comunitară pentru alimentele noi din UE, a susţinut Comisia PE pentru mediu. De asemenea, alimentele derivate din animale clonate şi din progeniturile acestora vor fi excluse total din proiectul de legislaţie.
Propunerea de a actualiza legislaţia este o modalitate de a simplifica şi centraliza procedura de autorizare a acestora. Reglementările funcţionează ca o garantare a siguranţei alimentelor şi a sănătăţii umane; de aceea, doar alimentele incluse în lista comunitară pot fi introduse pe piaţa UE.
Produsele alimentare obţinute cu ajutorul nanotehnologiei vor fi excluse din această listă, cel puţin până când posibilele efecte ale materialelor la scară nano sunt mai bine înţelese, a declarat marţi Comisia PE pentru mediu, după ce a aprobat raportul în cauză.
Un exemplu de nanotehnologie în producţia de alimente este utilizarea unui strat protector de ceară care să acopere fructele şi legumele, pentru a extinde perioada de valabilitate. De asemenea, în anumite sosuri pentru salate, aceasta poate fi utilizată pentru a asigura consistenţa necesară, pentru a putea fi consumate în totalitate, până la ultima picătură.
Mulţi din producătorii mari de alimente din lume – inclusiv societăţile europene – întreprind cercetări în domeniul nanotehnologiei pentru industria alimentară.
Eurodeputata Kartika Liotard (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, Ţările de Jos), care a întocmit raportul, a declarat că „am insistat asupra faptului ca nici un produs alimentar obţinut prin intermediul nanotehnologiei sau care conţine particule nano să nu fie introdus pe piaţă decât după ce în prealabil a fost supus unei evaluări a riscurilor şi dacă se va dovedi că este sigur".
Comisia Europeană şi Consiliul UE au intenţionat să includă o decizie privind produsele alimentare provenind din animale clonate în regulament, însă eurodeputaţii au solicitat prezentarea unei propuneri separate privind interzicerea alimentelor derivate din animale clonate şi din progeniturile acestora.
„Din câte ştim, nu există astăzi alimente produse din animale clonate pe piaţa europeană, iar Parlamentul intenţionează să menţină aceeaşi situaţie şi în viitor. Comisia încearcă să propună legislaţia cu privire la această problemă, fără a organiza o dezbatere publică. Dorim ca această problemă să fie tratată într-o legislaţie separată", a afirmat doamna Liotard.
Conform dânsei, poziţia eurodeputaţilor este foarte clară: „Animale clonate şi progeniturile lor reprezintă rezultatul unor procese extrem de controversate. Nu le vrem pe piaţă! .
Pentru ca aceasta să devină poziţia oficială a Parlamentului European, raportul trebuie să fie adoptat în cadrul sesiunii plenare (cel mai probabil în luna iulie).
Sursa: Parlamentul European