BEUC despre problema energiei

 

Dr. ec. Emil Bojin

BEUC a organizat, pe 26 aprilie 2022, o întâlnire on-line a grupului de experţi în domeniul energiei. Întâlnirea a fost un prilej pentru a informa participanţii despre stadiul adoptării de directive europene în acest domeniu, cu precădere despre discuţiile din Parlamentul European. Astfel, s-au menţionat cerinţele referitoare la pompele de căldură, pentru care se solicită finanţare din partea statelor membre, sau promovarea surselor de energie regenerabilă, printre care biomasa. Reprezentanta unei asociaţii italiene a consumatorilor a menţionat faptul că deocamdată instalarea pompelor de căldură nu beneficiază de specialişti suficient de pregătiţi; pe de altă parte,  o opinie favorabilă au exprimat experţii din ţările nordice, care au subliniat efectul pozitiv asupra mediului al acestor aparate.

S-au prezentat  iniţiativele Comisiei Europene – necesitatea ca obiectivele asumate privind energia verde (adică abandonarea resurselor fosile) să nu fie ignorate, ca şi Planul de Economisire a Energiei, prin care se urmăreşte schimbarea comportamentului de consum. Este vorba, în principiu, de reducerea consumului: temperatură mai mică în casă şi celelalte recomandări bine cunoscute. Comisia are în pregătire şi o „campanie emoţională” care va arăta că programul Green Deal este soluţia la criza curentă a energiei şi la dependenţa de gazul rusesc.

Ar fi fost poate mai utilă discutarea acestui ultim aspect, dar această subiect a lipsit din cadrul întâlnirii, care a fost dominată de opinii asupra pompelor de căldură, instalaţii care sunt mai prietenoase cu mediul decât încălzirea prin centrale termice de apartament, pe bază de combustibili fosili. În contextul problemelor apărute ca urmare a „acţiunii speciale” a Federaţiei Ruse în Ucraina, este interesant de menţionat decizia Germaniei de a renunţa la centralele nucleare, văzute ca potenţial periculoase, în contrast cu avertismentele Rusiei privind posibilitatea folosirii armelor de această natură. Constatăm de altfel că, în ziua următoare acestei întâlniri, a fost sistată alimentarea cu gaz rusesc pentru Polonia şi Bulgaria. Cu atât mai mult ar fi fost utilă o discuţie despre un program de instalare de panouri fotovoltaice şi centrale eoliene, mai ales în ţările în care, ca în România, majoritatea populaţiei locuieşte în blocuri conectate la reţeaua termică centrală, unde energia se produce folosind cărbune sau gaze naturale.

Vom încheia totuşi pe un ton optimist, preluând declaraţiile autorităţilor că ţara noastră dispune de rezerve de gaze suficiente pentru consumul intern, luând în considerare şi zăcămintele din platoul Mării Negre.

 

 

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark