Organizație apolitică, non-profit
Singura organizație membră a BEUC, din România
Din 1990 în protecția consumatorilor
BRIGHT la FLEXCON
Dr. Ec. Emil Bojin
La Bruxelles, între 20 şi 21 septembrie 2023, s-a desfăşurat conferinţa FLEXCON, dedicată conceptului de „energie flexibilă”, cu alte cuvinte, despre adaptarea valorii de energie electrică din reţea la solicitările consumatorilor. Conferinţa a inclus numeroase prezentări de proiecte aflate în derulare, precum şi rezultatele obţinute în diversele alte activităţi de cercetare ştiinţifică. APC a participat atât în calitate de reprezetant al consumatorilor, interesaţi de evoluţia pieţei energetice, cât şi în calitate de responsabil cu diseminarea rezultatelor obţinute în cadrul proiectului BRIGHT, derulat cu finanţare europeană în cadrul programului Horizon 2020. Au fost prezentate postere, foi volante, un afiş de tip roll-up, o secvenţă video şi alte materiale.
Din partea cercetătorilor implicaţi în proiectul BRIGHT au prezentat comunicări dl Vincenzo Croce, în calitate de lider de proiect (DR through community-level consumer engagement leveraging on blockchain and digital twin technology combined with social science approaches) şi dl Prof. Univ. Tudor Cioară, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în calitate de lider de grup în cadrul acestui proiect (Self-organizing prosumers taking explicit control of their flexibility assets).
Dintre comunicările la care am luat parte, am reţinut o serie de idei interesante:
- situaţia pieţei energetice arată cum consumatoriii se confruntă cu o mulţime de soluţii de infrastructură privind reţelele
- consumatorii se confruntă cu diferite protocoale de comunicaţie
- există impresia că ei se pot descurca folosind aplicaţiile de pe telefon
- există impresia că produsele vor lucra împreună ca prin farmec, odată ce s-au conectat
Dna Joke Kort, colaboratoare în cadrul proiectului BRIGHT, a prezentat câteva concluzii ale unui sondaj de opinie privind părerea consumatorilor în legătură cu flexibilitatea utilizării reţelei. S-a constatat că aceştia sunt dispuşi (92%) să fie flexibili privind utilizarea aparatelor electrice, dar cu două condiţii: să existe un interes financiar şi să nu piardă din confortul actual.
Apreciez că această concluzie ar trebui luată în considerare de factorii decidenţi din cadrul Comisiei Europene, care şi-au propus, în cadrul tranziţiei către energia „verde”, să schimbe comportamentul consumatorilor, lucru pentru care s-au făcut propunerile necesare prin intermediul BEUC, organizaţia europeană a consumatorilor.
(Un aspect care mi-a atras atenţia a fost faptul că această conferinţă s-a desfăşurat în spaţiul expoziţional Les Brigittines, amenajat în clădirile unei foste mânăstiri cu acest nume)