Organizație apolitică, non-profit
Singura organizație membră a BEUC, din România
Din 1990 în protecția consumatorilor
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România, organizaţie neguvernamentală apolitică şi nonprofit, a organizat la Universitatea Nicolae Titulescu, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor - ANPC, seminarul Capcanele Comerțului Online, parte a Campaniei naționale de informare si educare a tinerilor consumatori.
Dl. Marius Alexandru Dunca, Președinte ANPC și Dl. Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Presedinte APC Romania au explicat celor peste 200 de studenți prezenți care sunt drepturile și obligațiile consumatorilor atunci când achiziționează produse și servicii online, dar și care sunt cele mai frecvente probleme și cum pot fi evitate aceste capcane. Tinerii consumatori interesați au putut pune întrebări și au primit informații suplimentare atunci când a fost cazul.
Comerțul online reprezintă procesul de cumpărare, vânzare sau schimb de produse, servicii sau informații prin intermediul rețelelor de calculatoare și a Internetului.
Consumatorii ar trebui să fie foarte atenți să primească, conform obligațiilor pe care le au comercianții, cel puțin următoarele informații înainte de a încheia un contract online:
„Un alt aspect, la fel de important, îl reprezintă dreptul de retragere care presupune renunțarea consumatorului la contractul încheiat online, deci la produsul sau serviciul comandat și livrat, fără penalități și fără invocarea vreunui motiv in termen de 14 zile de la incheierea contractului”, a declarat Costel Stanciu, Presedinte APC Romania.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a primit, de la începutul anului 2014 până în prezent, 3168 reclamații, iar sancțiunile aplicate au fost în valoare de 467.500 lei. Cele mai reclamate aspecte au fost urmatoarele:
”Educarea consumatorilor, în mod special a tinerilor, reprezintă o componentă esențială a politicii ANPC. Comerțul online este un segment de piață extrem de atrăgător pentru tineri, astfel că ne orietăm spre informarea și educarea acestora în așa fel încât în momentul în care decid să facă achiziții de pe internet să își cunoască toate drepturile și să poată să facă astfel de achiziții fără să le fie afectate interesele economice” susține președintele ANPC, Marius Alexandru Dunca.
Mai multe detalii puteti citi in documentul atasat sau pe http://www.apc-romania.ro/media/files/Prezentare.pdf