Organizație apolitică, non-profit
Singura organizație membră a BEUC, din România
Din 1990 în protecția consumatorilor
Conferinţă la Consiliul Concurenţei
În ziua de 6 noiembrie 2023, APC, în calitate de membră a Consiliului Consultativ al Consiliului Concurenţei, a participat la conferinţa intitulată „Concurenţa în sectoarele cheie”, organizată la Cercul Militar Naţional.
Conferinţa a fost structurată în trei părţi. În prima parte, dl Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Cons. Concurenţei, a prezentat succint aspectele relevante din Raportul acestuia pe anul 2023. Dl Chiriţoiu a arătat că economia României a trecut cu bine de şocurile provocate de restricţiile impuse în perioada pandemiei şi de efectele generate de agresiunea militară a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei. Nivelul produsului intern brut plasează ţara noastră la 78% din media Uniunii Europene, pe acelaşi nivel cu Portugalia şi Polonia. Evenimentele menţionate au impus ca statul să sprijine cu importante fonduri agenţii economici, C. Concurenţei fiind nevoit să vegheze asupra păstrării unei stări concurenţiale la nivelul economiei noastre. S-au desfăşurat investigaţii privind domeniul asigurărilor, al alimentelor şi cel al energiei. Apreciind activitatea Cons. Concurenţei din România, Comisia Europeană a numit această instituţie drept consilier de preaderare în domeniul concurenţiei pentru autorităţile de resort din Ucraina. De altfel, România a contribuit şi la organizarea Consiliului Concurenţei din Republica Moldova.
Invitat la conferinţă, dl Marian Enache, preşedintele Curţii Constituţionale, a arătat că această instituţie a reflectat frecvent asupra noţiunii de economie de piaţă, apreciind că este vorba de un concept dinamic, rezultat din observarea realităţilor. Dl Enache a înţeles că o stare concurenţială este în interesul consumatorului, dar l-a numit pe acesta „cetăţean” şi „cumpărător”. Dacă „cetăţeanul” iese din sfera economicului, el plasându-se în sfera politicului, „cumpărătorul” este un concept economic, dar ocupă o arie mai largă decât consumatorul, care este destinatarul final al produselor şi serviciilor, deoarece cumpărătorul poate cumpăra pentru a vinde, în interes profesional.
În partea a doua s-a desfăşurat panelul „Cooperare bilaterală România – Republica Moldova”, unde au luat cuvântul, printre alţii, invitaţi moldoveni: dl Alexei Gherţescu, preşedintele Cons. Concurenţei, şi dna Violina Şpac, director al Agenţiei naţionale de reglementare în domeniul energiei.
Ultima parte a conferinţei a găzduit panelul „Susţinerea mediului de afaceri, provocări şi soluţii”. Au luat parte reprezentanţi ai mediului de afaceri, cadre universitare şi reprezenanţi ai ministerelor Cercetării, Finanţelor, şi Investiţiilor.