Organizație apolitică, non-profit
Singura organizație membră a BEUC, din România
Din 1990 în protecția consumatorilor
Confederația Națională a Federațiilor și Asociațiilor de Consumatori (Convenția CONROM) reprezentată de inginer Vasile Cazan și Asociația Pro Consumatori (APC) reprezentată de conf. univ. dr. Costel Stanciu în baza protocolului de colaborare încheiat între cele două entități cu privire la activitatea comună în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor pe parcursul anului 2023, au luat act cu îngrijorare de declarația doamnei europarlamentar Maria Grapini în calitatea domniei sale de vicepreședinte al Comisiei pentru piața internă şi protecţia consumatorilor din Parlamentul European cu privire la cerealele din Ucraina, declarație care poate fi ascultată aici Maria Grapini- Cereale modificate genetic din Ucraina - YouTube
3 milioane tone de cereale şi semințe de plante oleaginoase din Ucraina fără taxe vamale şi fără analize fitosanitare au fost comercializate în România!
Acum cred că s-a înțeles de ce România a primit numai 10 milioane de euro despăgubiri din partea Comisiei Europene! Comisia Europeană a monitorizat traseul cerealelor din Ucraina și a constatat că Ministerul Agriculturii și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor NU au făcut nimic să împiedice ca acea cantitate imensă de cereale şi de semințe oleaginoase fără taxe vamale și fără control fitosanitar să rămână pe piața din România. Deci, culpa aparține României, iar Comisia Europeană nu va suporta pierderile fermierilor români generate de culpa unor reprezentanți ai statului român, care a dus la imposibilitatea fermierilor români de a-și vinde cerealele în România din cauza preţurilor de dumping a cerealelor si seminţelor de plante oleaginoase din Ucraina. Necesarul de cereale şi semințe de plante oleaginoase pentru piața internă a României a fost acoperit din Ucraina fiind achiziționate de unii crescători de păsări/animale, respectiv unii procesatori români la jumătate din prețul cerealelor autohtone.Cerealele din Ucraina cu pesticide, aflatoxine, micotoxine și alte chimicale au ajuns în hrana animalelor și a consumatorilor români! Care vor fi consecințele? Mii de fermieri români vor da faliment, pentru că vor rămâne cu cerealele nevândute, iar consumatorii români se vor îmbolnăvi fără să cunoască cauza. Prim-ministrul trebuie de îndată să declanșeze o anchetă prin care să-i demaște pe vinovați și să sesizeze organele de urmărire penală! Prim-ministrul trebuie să dispună recuperarea taxelor vamale de la societățile comerciale care au vândut pe piața din România cereale şi seminţe de plante oleaginoase din Ucraina fără taxe vamale şi fără analize fitosanitare. În ceea ce privește despăgubirea marilor fermieri care nu-și mai pot valorifica pe piața internă a României recolta de cereale şi seminţe de plante oleaginoase, în acest caz mai există o singură soluție - achiziția de către Guvern a cerealelor pentru rezerva de stat a României!
Totodată, prim-ministrul prin calitatea domniei sale de coordonator al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor trebuie să dispună analize de laborator pentru cantitatea de cereale şi semințe oleaginoase din Ucraina care nu s-a consumat până la această dată, iar în situația în care cantitățile neconsumate de cereale, semințe oleaginoase și produsele procesate din acestea nu corespund normelor europene, ele să fie retrase de la comercializare şi din depozitele în care se află, în vederea distrugerii acestora!