Organizație apolitică, non-profit
Singura organizație membră a BEUC, din România
Din 1990 în protecția consumatorilor
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) urmărește cu îngrijorare situația declanșată de decizia Băncii Centrale a Elveției de a elimina limita conversiei francului elvețian. Dincolo de discuțiile generate de creșterea cursului valutar de schimb a CHF și de învinovățirile care se aduc de o parte și de alta, problema rămâne și trebuie rezolvată urgent, altfel vom asista la situații în care consumatorii nu-și vor mai putea asigura nici măcar un nivel normal de viață sau, și mai rău, vor ajunge la un grad de supraîndatorare fără precedent.
De-a lungul anilor APC România a susținut în numeroase rânduri necesitatea adoptării unei legi a falimentului (insolvenței) persoanelor fizice, un exemplu fiind scrisoarea deschisă adresată mai multor instituții – Președintele României, Guvernul României, Ministerul Finanțelor Publice și Banca Națională a României – în luna mai a anului 2011, prin care criticam decizia Guvernului României de a include la acel moment în Planul Național de Reformă transmis Comisiei Europene un angajament de a nu adopta o lege a falimentului personal până la finele acelui an.
Ne este imposibil să înțelegem această încrâncenare împotriva unei legi care ar fi dus la o clarificare a situației persoanelor care nu își mai pot plăti creditele. O simplă cercetare a site-ului Camerei Deputaților relevă faptul că din 2010 au existat patru proiecte de lege privind insolvența persoanelor fizice – două în anul 2010, unul în anul 2013 și unul în anul 2014.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) consideră că este foarte important ca legea insolvenței persoanelor fizice să fie adoptată cât mai repede pentru a permite eșalonarea datoriilor tuturor consumatorilor supraîndatorați.
Totuși, având în vedere faptul că procedura de adoptare a unei legi este mai greoaie, considerăm că este nevoie de o acțiune din partea Guvernului României în vederea adoptării unor măsuri având caracter urgent. Soluția pe care o propunem este obligarea sistemului bancar la recalcularea ratelor lunare în toate contractele de credit în CHF pentru o perioadă limitată de timp și fără costuri suplimentare pentru consumatori, astfel încât să se asigure că aceștia au posibilitatea reală de a plăti, fără a se ajunge la situații de genul celor amintite mai sus.
"Este timpul ca autoritățile române să-și asume responsabilitatea asigurării măsurilor legale necesare pentru consumatori astfel încât aceștia să aibă în continuare un trai decent. Nu ne mai putem ascunde în spatele diferitelor motive care au tot fost invocate pentru respingere: că așa vrea FMI, că așa vrea CE, că așa vrea etc. Avem nevoie de legea falimentului personal și cu asta încheiem orice discuție", a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Președinte APC România.