Îngheţata de vanilie - sfaturi de la experţi!

Asociația Pro Consumatori membră a Organizației Europene a Consumatorilor lansează Campania Națională de Informare și Educare: ”STOP! Cumpără alimente fără aditivi!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză.

Asociația Pro Consumatori (APC), organizaţie de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă în domeniul protecţiei consumatorilor de peste 30 de ani, a achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 13 mărci de îngheţată de/cu vanilie, în vederea realizării unui studiu prin intermediul căruia să evidenţieze mărcile de îngheţată de/cu vanilie cu cel mai bun raport calitate-preţ. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți din cadrul APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

La realizarea studiului s-au avut în vedere următoarele obiective:

1. Analiza informaţiilor de pe etichetă şi prezentarea acestora pe înţelesul consumatorilor.

2. Realizarea unui top în baza raportului calitate - preţ. 

3. Prezentarea unor sugestii de consum.

1. Analiza informaţiilor de pe etichetă şi prezentarea acestora pe înţelesul consumatorilor.

Pe ambalajul unei îngheţate regăsim o mulţime de informaţii, o parte dintre ele sunt obligatorii pentru producător, fiind impuse prin intermediul reglementărilor referitoare la etichetare, iar cealaltă parte formează un aşa zis balast informaţional care are rolul de a abate atenţia consumatorului de la informaţiile esenţiale care definesc calitatea unui produs alimentar, în cazul de faţă îngheţata.

Din categoria informaţiilor obligatorii fac parte cele referitoare la: denumirea produsului, marca producătorului, datele de identificare ale producătorului/importatorului/distribuitorului, compoziţia produsului (lista de ingrediente), declaraţia nutriţională per 100 grame produs, cantitatea netă a produsului/volumul net, termenul de valabilitate/data durabilităţii minimale, condiţii de depozitare (temperatura, umiditate), informaţii referitoare la lotul din care face parte produsul respectiv (aspect ce are legatură cu trasabilitatea produsului).

În cazul unei îngheţate informaţiile pe care trebuie să le cunoască/verifice un consumator sunt următoarele, în această ordine:

  • Aspectul general al vitrinei frigorifice - să fie curată, să nu prezinte pete de rugină în anumite zone ale acesteia, îngheţatele din interiorul vitrinei să nu prezinte pe ele fulgi de gheaţă (acest lucru arată că lanţul de frig din interiorul acesteia a fost întrerupt pe perioade de timp mai scurte sau mai lungi fapt ce duce la modificări organoleptice, fizico-chimice ale produselor depozitate în acel spatiu şi le face improprii pentru consum). 

  • Termenul de valabilitate/data durabilităţii minimale este menţionată pe ambalaj prin intermediul sintagmei – a se consuma de preferinţă înainte de sfârşitul...(de exemplu: 12/2021).

  • Lista de ingrediente. Legislația în vigoare precizează faptul că pe o etichetă ingredientele se menționează în ordine descrescătoare din punct de vedere al cantității regăsite în alimentul respectiv, adică primul ingredient se regăsește în produsul respectiv în cantitatea cea mai mare, cel de-al doilea ingredient se regăsește într-o cantitate mai mică decât primul, ș.a.m.d. La îngheţata pentru copii există două categorii de îngheţate: îngheţate pe bază de apă şi îngheţate pe bază de lapte, în primul caz ingredientul principal este apa, iar în cel de-al doilea caz ingredientul principal este laptele, dar nu laptele proaspat integral, ci laptele praf integral sau degresat. Experţii APC recomandă lista scurtă de ingrediente, asta înseamnă 5-6 ingrediente în cazul unei îngheţate, la un număr aşa de redus de ingrediente aditivii alimentari şi extractele industriei chimice nu-şi mai găsesc locul.

  • Declaraţia nutriţională per 100 grame îngheţată, foarte rar pe cantitatea ambalată (de exemplu: 23 grame, 32 grame, 51 grame, 105 grame etc.), ne oferă informaţii despre valorile nutriţionale ale îngheţatei respective, începând cu valoarea energetică a acesteia şi continuând cu cantitatea de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, zaharuri, proteine, fibre şi sare. În cazul îngheţatei pentru copii părinţii trebuie să fie atenţi la cantitatea de zaharuri, care nu trebuie să depăşească 15 g/100 g produs, la cantitatea de grăsimi, care nu trebuie să depăşească 20 g/100 g produs, la cantitatea de acizi graşi saturaţi, care nu trebuie să depăşească 5 g/100 g produs.

  • Cantitatea netă/volumul net (de exemplu: 250g/500ml). La îngheţată, în timpul răcirii se introduce în compoziție mult aer (până la 100...130% din volumul propriu), conferindu-se astfel compoziției moliciune și lejeritate, dar şi pentru a oferi volum îngheţatei respective. În situaţia în care procentul de aer este mai mare de 50% îi determină pe unii consumatori, cei care urmăresc cantitatea, nu calitatea, să cumpere produsul respectiv. De exemplu, în cazul îngheţatei pe ambalajul căreia găsim informaţia - 500ml/250g, interpretarea acesteia arată că procentul de aer din această îngheţată este de 100%.

2. Realizarea unui top în baza raportului calitate - preţ.

Experţii APC au achiziţionat din marile structuri comerciale un număr de 13 mărci de îngheţate de/cu vanilie, dintre care 7 îngheţate bio, în vederea analizei acestora pentru a face recomandări consumatorilor în vederea achiziţionării pentru consum a unor ingheţate fără aditivi şi alte extracte mai mult sau mai puţin naturale. Au fost achiziţionate următoarele mărci de îngheţată: Arctic 100 - îngheţată bio, Siviero Maria - îngheţată bio, Carte D’or - îngheţată bio, Alnatura - îngheţată bio, Fru Fru, Moven Pick, Gelatelli - îngheţată bio, Das Eis, KBio, Haagen Dazs, Mini Gelat -îngheţată bio, Carrefour Bio, Cremola.

Experţii APC au analizat cele 13 mărci de îngheţată după următoarele criterii:

  • Lista scurtă de ingrediente - maxim 6, ca îngheţata făcută în casă,

  • Absenţa aditivilor alimentari,

  • Parametrii nutriţionali (valoare energetică, grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, zaharuri, proteine) din 100 grame produs,

  • Preţul per 100 grame produs.

În urma analizei informaţiilor prezentate de fiecare producător pe ambalajul produsului raportat la cele 4 criterii de analiză prezentate mai sus, preţul de vânzare fiind cel afişat de retailer la raft, s-au obţinut următoarele:

1.  Îngheţata organică cu lapte de capră şi vanilie Arctic 100 (500ml), 8 ingrediente, doi aditivi alimentari (guma de roşcovă şi guma guar), nu s-a putut stabili preţul pentru 100 grame din acest produs din lipsa informaţiei referitoare la cantitatea netă, pe ambalaj există doar informaţia referitoare la volumul net care este de 500 ml, nu se poate calcula nici aerul înglobat în acest produs, avem de-a face cu un viciu de etichetare, iar produsul trebuie retras de la comercializare în vederea etichetării corecte în conformitate cu legislaţia în vigoare.

2. Îngheţată italiană ecologică de vanilie Siviero Maria (300g/450ml), 5 ingrediente, fără aditivi alimentari, 100 grame din acest produs se vinde cu 12,13 lei.

3. Îngheţată cu smântână şi vanilie (bio) Carte D’or (250g/450ml), 9 ingrediente, 1 aditiv alimentar (guma de caruba), 100 grame din acest produs se vinde cu 10,08 lei.

4. Îngheţată ecologică cu vanilie, cu smântână proaspătă, Alnatura (320g/500ml), 9 ingrediente, 1 aditiv alimentar (guma de carruba) 100 grame din acest produs se vinde cu 5,16 lei.

5. Îngheţată cu vanilie Fru Fru (260g/450ml), 10 ingrediente, fără aditivi alimentari, 100 grame din acest produs se vinde cu 11,53 lei.

6. Îngheţată de vanilie Moven Pick (250g/500ml), 15 ingrediente, fără aditivi alimentari dar cu amidon, 100 grame din acest produs se vinde cu 11,79 lei.

7. Îngheţată cu vanilie Bourbon Gelatelli Bio (323g/500ml), 9 ingrediente, 1 aditiv alimentar (guma de carruba), 100 grame din acest produs se vinde cu 3,40 lei.

8. Îngheţată vegană de vanilie organică cu afine şi plăcinte de mere Das Eis (500ml), 22 ingrediente, 2 aditivi alimentari (guma de roşcove şi guma guar), nu s-a putut stabili preţul pentru 100 grame din acest produs din lipsa informaţiei referitoare la cantitatea netă.

9. Îngheţată de vanilie Bourbon KBio (323g/500ml), 9 ingrediente, 1 aditiv alimentar (guma de carruba), 100 grame din acest produs se vinde cu 3,86 lei.

10. Îngheţată de vanilie Haagen Dazs (400g/460ml), 5 ingrediente, fără aditivi alimentari, 100 grame din acest produs se vinde cu 8,27 lei.

11. Îngheţată ecologică cu vanilie şi biscuiţi Minioni Mini Gelato (500ml), 14 ingrediente, fără aditivi alimentari, dar cu făină de grâu, nu se poate calcula cu cât se vinde 100 grame din acest produs din lipsa informatiei referitoare la cantitatea netă.

12. Îngheţată cu vanilie de Madagascar obţinută din agricultura ecologică Carrefour Bio (471 g/900ml), 11 ingrediente, 1 aditiv alimentar (gumă de guar), iar primul ingredient este apa, 100 grame din acest produs se vinde cu 5,23 lei.

13. Îngheţată cu vanilie Cremola (360g/500ml), 6 ingrediente, fără aditivi, 100 grame din acest produs se vinde cu 5,06 lei. 

Deoarece scopul principal al analizei este identificarea în spaţiile comerciale a unor îngheţate fără aditivi, experţii APC folosind criteriul de analiză “absenţa aditivilor alimentari” au eliminat în prima fază a analizei 8 mărci de îngheţată de/cu vanilie, 7 dintre acestea au în compoziţie 1 sau 2 aditivi alimentari, iar la una dintre acestea (Mini Gelato) nu apare pe ambalaj cantitatea netă.

Faza a doua a analizei o constituie realizarea unui top din mărcile de îngheţată care au îndeplinit cele 2 criterii de analiză „absenţa aditivilor alimentari”, respectiv ”listă scurtă de ingrediente”. Astfel, în urma aplicării celor două criterii menţionate au rămas în cursă numai trei mărci, respectiv Cremola, Haagen Dazs şi Siviero Maria. Prin aplicarea celor 4 criterii asupra celor 3 mărci de îngheţată a rezultat următorul clasament:

Locul I : Îngheţată vanilie Cremola (360g/500ml), 6 ingrediente, fără aditivi, are cel mai scăzut conţinut de grăsimi, acizi graşi saturaţi, zaharuri, comparativ cu Haagen Dazs şi Siviero Maria, şi cel mai ridicat conţinut de proteine comparativ cu aceleaşi mărci,  100 grame din acest produs se vinde cu 5,06 lei.

Locul II : Îngheţată de vanilie Haagen Dazs (400g/460ml), 5 ingrediente, fără aditivi alimentari, are cu 22% mai puţin zahăr decât Siviero Maria, respectiv cu 6% mai puţine grăsimi şi cu 15% mai puţini acizi grasi saturaţi decât aceasta, 100 grame din acest produs se vinde cu 8,27 lei.

Locul III : Îngheţată italiană ecologică de vanilie Siviero Maria (300g/450ml), 5 ingrediente, fără aditivi alimentari, 100 grame din acest produs se vinde cu 12,13 lei. Cu toate că este fabricată numai din ingrediente ecologice, marca de îngheţată Siviero Maria are cel mai mare conţinut de zahăr, grăsimi, şi cel mai scăzut conţinut de proteine comparativ cu Haagen Dazs.

3. Prezentarea unor sugestii de consum.

În privința modului în care trebuie consumată, unii producători oferă consumatorilor următoarea sugestie de consum ”Mai lasă-mă 5 minute, apoi mă poți savura!”. În privința îngheţatei la caserolă, unii producători fac următoarea recomandare ”Pentru a-i savura gustul lăsați înghețata 15 minute la decongelat”. Nerespectarea acestor sugestii de consum poate duce la deteriorarea smalțului dentar și la apariția cariilor dentare. În situația în care înghețata se consumă cu înghițituri mari, există riscul inflamării amigdalelor. Înghețata se consumă cu lingurița, în porții mici, care trebuie ținute în gură până se topesc, numai în felul acesta putem savura aroma unei înghețate. Dacă se servește foarte rece, există riscul instalării vasoconstricției, adică are loc o micșorare a diametrului vaselor sanguine și, implicit, reducerea afluxului de sânge către organele corpului, fapt ce poate provoca dureri de cap, amețeli și tulburări de vedere. Înghețata nu se servește pe stradă, deoarece există riscul contaminării produsului cu particule de praf toxic.

„Consumatorul contemporan găsește în înghețată unul din alimentele speciale, cel mai adesea folosit ca desert dulce. Sintagma „valoroasă în raport cu consumatorul de referință“ se impune tot mai mult a fi considerată în contextul nevoii de diversificare a dietelor și de adaptare a ofertei la cerințele din ce în ce mai personalizate. Se înțelege că există deosebiri între înghețata de iarnă și cea de vară (prima se cuvine a fi bogată nutrițional, mai ales pentru cine desfășoară activitate fizică intensă; înghețata de vară este indicat a se prepara din fructe, pentru a îndeplini în primul rând funcția de răcorire a corpului, fără aport nutritiv însemnat, mai ales când este vorba de persoane cu diete de cruțare, blânde, hipocalorice. „Valoare pentru consumatorul de referință“ înseamnă deci un preparat aliniat la nevoile specifice ale consumatorului: bogat nutritiv pentru indivizii sănătoși și cu activitate fizică intensă, mai puțin dulce și mai ușor din punct de vedere nutritiv pentru persoanele cu metabolism atenuat (vârstnicii) și cu restricții alimentare (diabeticii, cardiacii, obezii) ș.a.m.d. Pentru a fi un produs bogat nutrițional este evident că se prepară din materii prime alimentare cu valoare alimentară mare: lapte, smântână, frișcă, ouă, miere/zahăr, fructe, ciocolată, cacao, băuturi, diverse arome naturale etc.” Prof. univ. dr. Ion Schileru, ASE București.

„Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică obișnuită din partea unor producători de produse alimentare. Aceștia au numai un rol tehnologic, adică „acoperă” calitatea scăzută a ingredientelor principale din compoziția produselor alimentare, creând percepții false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, textura, prospețimea, culoarea, gustul și aroma. Consumatorii care nu se informează sau nu evaluează conținutul alimentelor cu aditivi, riscă pe termen mediu sau lung să-și pericliteze starea de sănătate, cei mai predispuși fiind copiii, femeile însărcinate, vârstnicii și persoanele cu anumite afecțiuni medicale cronice. Le sugerez consumatorilor să cumpere îngheţata numai după o atentă verificare a vitrinei frigorifice, a termenului de valabilitate, a ingredientelor şi a declaraţiei nutriţionale. De aceea, pentru a nu avea probleme de sănătate, vă recomand să verificați calitatea produselor pe care vreți să le achiziționați prin prisma conținutului afișat pe etichetă și să fiţi circumspecți la reclama agresivă, la anumite mențiuni înșelătoare/pictograme care apar pe ambalajul unor ingheţate și care au rolul de a vă abate atenția cu privire la informațiile esențiale ale îngheţatei, nicidecum să vă ajute să alegeţi în cunoștință de cauză.Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark