Liberalizarea pietei de gaze naturale

 

LIBERALIZAREA PIEŢEI GAZELOR NATURALE DIN PERSPECTIVA CONSUMATORULUI CASNIC

 

 

Începând cu 1 iulie 2021, în România preţul gazelor folosite de consumatorii casnici se stabileşte pe baza cererii şi a ofertei care se manifestă pe piaţă. Există multe voci care avertizează că acest preţ va creşte simţitor. Din acest motiv, consumatorii de gaze ar face bine să citească ofertele diverşilor furnizori, pentru că, dacă rămân cu furnizorul existent, s-ar putea să se găsească în situaţia că acesta practică un preţ mai mare.

 Dar cum găsim ofertele furnizorilor de gaze?

Foarte simplu: ele se află pe pagina de internet a ANRE – Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, o instituţie a statului român care veghează la desfăşurarea activităţilor din domeniul energiei. Consumatorul trebuie să acceseze COMPARATORUL DE PREŢURI la adresa de mai jos:

 Din Ghidul care însoţeşte acest comparator aflăm mai întâi câteva informaţii generale:

  • unele oferte-tip prezentate pot fi destinate unei anumite categorii de utilizatori. Asiguraţi-vă că vă încadraţi în condiţiile ofertei pe care o selectaţi. 
  • vă recomandăm să solicitaţi informaţii suplimentare direct de la furnizorii de gaze naturale, accesând denumirea furnizorului, care conţine un link către pagina de internet a acestuia.
  • pentru a veni în sprijinul clienților casnici, s-au introdus valori implicite în mare parte a criteriilor de selecție, iar dacă vă încadrați în acestea, este necesar să mai completați doar Județul și Localitatea. De exemplu: sunteţi racordat la un sistem de distribuţie (nu de transport), gospodăria dvs. consumă cel mult 280 MWh pe an şi altele. Aceste valori sunt cele mai obişnuite pentru un consumator casnic.

Folosind comparatorul, dacă introducem la „Judeţ” valoarea „Bucureşti”, nu mai avem de făcut decât să apăsăm pe butonul „Caută” şi vom obţine tabelul cu ofertele. Ordinea lor este de la cel mai ieftin la cel mai scump. Tabelul conţine mai multe coloane, dar pe noi ne interesează în primul rând care este valoarea facturii, dacă facem contract cu respectivul furnizor. Această coloană este în imaginea de mai jos:

 

Observaţi că ANRE precizează că în factură s-a inclus şi TVA-ul, dar nu s-a inclus acciza, dar oricum ar fi, obţinem o listă de preţuri ordonate crescător şi ştim că o anume firmă trimite o factură mai mică decât următoarea.

Puteţi obţine şi alt rezultat interesant: diferenţa dintre factura actuală şi cea propusă de ofertă, dar pentru aceasta trebuie să aveţi la îndemână factura primită de la actualul furnizor şi să introduceţi date suplimentare în zona „Informaţii pentru comparaţie”.

După ce obţinem tabelul cu rezultatele comparaţiei, este bine să citim detaliile din oferta cea mai atractivă, dând click pe „Vezi detalii”.

Ce aflăm aici? O serie de informaţii esenţiale:

  •          Dacă oferta mai este valabilă:

  •          Dacă furnizorul cere să depuneţi o sumă drept garanţie:

  •          Dacă trebuie să aveţi adresă de e-mail:

 

  •          Dacă plătiţi un „abonament”, adică şi când nu consumaţi gaze:

  •          Este locul potrivit să aflaţi că unii furnizori vă propun un abonament, adică veţi plăti aceeaşi sumă lunar, fie vara, fie iarna.
  •          Cum depinde factura de preţul gazului (aici vedem că oferta garantează preţul iniţial până la 5 ianuarie 2022; ulterior – nu ştim, pentru că gazul poate fi vândut mai ieftin sau mai scump de cei care îl extrag):

  •          Dacă preţul facturii include o reducere (şi până când veţi beneficia de această reducere):

Cele de mai sus au fost selectate de ANRE pentru realizarea mai uşoară a comparaţiei. Datele complete se găsesc însă în oferta propriu-zisă, unde faceţi click pe titlul ei (de exemplu NOVA6, Oferta gaze naturale CASNICI, Oferta furnizare clienti casnici 2021):

 

Atenţie la surprize: unii furnizori şi-au retras ofertele, aşa că veţi obţine un mesaj de eroare.

Însă unele informaţii incluse în ofertă se pot schimba în momentul când primiţi propunerea de contract. De aceea, citiţi-l cu atenţie. De exemplu, oferta nu se adresează asociaţiilor de proprietari.

 

 

Cum schimbăm furnizorul de gaze ?

Trebuie parcurşi următorii paşi:

  •          Luaţi legătura cu furnizorul care v-a atras prin oferta propusă. Pentru aceasta, după ce aţi folosit comparatorul de oferte, daţi click pe coloana „Documente necesare contractării ofertei-tip”, la câmpul „Deschide”.

  •          Veţi vedea un ecran unde aveţi adresa de e-mail a firmei, la care veţi trimite cererea de încheiere a contractului şi alte documente solicitate de firmă.
  •          Firma vă trimite contractul şi notificarea privind schimbarea furnizorului, în termen de 21 de zile.
  •          Completaţi şi notificarea prin care noul furnizor este împuternicit să transmită notificarile operatorului de reţea (este firma care se ocupă de conducte şi alte echipamente) şi actualului furnizor. (Observaţi că operatorul de reţea rămâne acelaşi, aşa că nu trebuie să vi se schimbe contorul şi nicio altă instalaţie).
  •          În termen de 42 de zile de la data schimbării, vechiul furnizor va transmite o factură cu decontul final de lichidare a tuturor obliga­ţiilor de plată.
  •          Schimbarea furnizorului este o operaţie gratuită !
  •          În final, o repetăm o clarificare: furnizorul de gaz este altă firmă decât distribuitorul (sau operatorul de reţea), care se ocupă de conducte şi alte echipamente). Chiar dacă schimbaţi furnizorul, echipamentele rămân aceleaşi, inclusiv contorul.

 

Dacă aveţi nemulţumiri:

Furnizorii de gaze naturale au obliga­ţia de a face publice Procedura-cadru privind obligaţ­ia de soluţ­ionare a plângerilor clieţ­ilor finali, precum şi propria procedura internă. Dacă nu sunteţi mulţumit de soluţionarea plângerii de către furnizor, va puteţi adresa ANRE, la adresa de poştă electronică :  anre@anre.ro

 

Alte materiale informative :

Ghid de utilizare a comparatorului de oferte la gaze naturale:

https://anre.ro/files/Ghid%20de%20utilizare%20comparator%20gaze%20naturale.pdf

 

Întrebări privind facturarea:

https://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/consumatori/gn-intrebari-facturare

https://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/consumatori/gn-mod-de-facturare

 

Recomandări pentru clientul casnic:

https://www.anre.ro/files/Liberalizarea%20pietei%20de%20gaze%20naturale%20-%20recomandari%20pentru%20clientul%20casnic.pdf

https://www.anre.ro/ro/materiale-informative-pentru-clientul-final-de-gaze-naturale-cu-privire-la-liberalizarea-pietei

 

Asociaţia Energia Inteligentă:

https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?lang=ro

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark