Patriotism

PATRIOTISM

Dr. Ec. Emil Bojin

 

Aflăm cu interes dintr-o ştire publicată în mass-media că „deputații PNL Nini Săpunaru și Tinel Gheorghe au propus o inițiativă legislativă prin care supermarketurile ar urma să fie închise duminica și în zilele de sărbători legale. Tinel Gheorghe a declarat că închiderea supermarketurilor în zilele de duminică ar ajuta producătorii români să-și vândă produsele”. (https://www.romaniatv.net/toate-marile-magazine-vor-fi-inchise-duminica-romanii-vor-fi-obligati-sa-apeleze-pentru-cumparaturi-la-benzinarii_7536146.html). Cu alte cuvinte, ajută producătorii români, dar persecută consumatorii români. Conform legii, aceştia din urmă au dreptul „de a avea acces la pieţe care le asigură o gamă variată de produse şi servicii de calitate”. Probabil că d-nii Tinel Gheorghe şi Nini Săpunaru înţeleg prin „pieţe” numai ceva gen Piaţa Rahova, Obor sau Bobocica.

Nu ar fi prima tentativă în acest sens, astfel de propuneri există cel puţin din 2010; le-am semnalat la vremea lor. În faţa acestei străduinţe demne de o cauză mai bună, suntem nevoiţi să facem două comentarii:

1. Aleşii neamului au fost aleşi în urma unor promisiuni de o viaţă mai bună; vedem însă că, adesea, măsurile luate de aceştia nu prea sunt în sensul promis. Propunem aşadar o schimbare radicală a discursului electoral, mult mai apropiat de intenţiile candidaţilor. Să ne închipuim: un viitor senator ne promite că va majora impozitele locale cu 50%, un viitor primar se jură că va interzice circulaţia auto în centrul oraşului şi că va majora de 3 ori preţul gigacaloriei, un viitor ministru garantează interzicerea centralelor termice de apartament. Să-i tot alegem, nu-i aşa?

2. Dragostea faţă de producătorul român face parte, nu-i aşa, dintr-un sentiment mai vast, dragostea de patrie. Dar cu dragostea de patrie nu stăm prea bine… O dovadă o constituie milioanele de concetăţeni care şi-au găsit rost prin alte ţări. Iar cei care au rămas afişează sentimente contradictorii faţă de simbolurile naţionale, începând cu drapelul. Îl arborează, apoi îl lasă-n plata Domnului, în zdrenţe, eventual alături de drapelul UE, în aceeaşi stare. Iată doar două exemple culese din mulţimea existentă:

 

 

Pe pagina de internet a Preşedenţiei, citim că în Legea nr. 75 din 1994, articolul 20 prevede că „Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită nici un act prin care s-ar aduce ofensă acestora.”

Aşa că, domnilor Tinel şi Nini, mai uşor cu patriotismul …

 

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark