Cu siguranță ați câștigat mai multe „premii" de-a lungul timpului pe care nu le-ați primit niciodată sau ați cumpărat produse doar pentru că a fost „ultima ocazie pentru a le achiziționa la acel preț". De câte ori ați căzut victime practicilor comerciale neloiale? Ieri membrii Comisiei pentru Piața internă au analizat practicile comerciale neloiale din publicitate și efectul publicității asupra comportamentului consumatorilor.
Câteva din practicile neloiale identificate sunt utilizate pentru produsele care pretind să vindece boli, pentru pretinderea că un comerciant este pe punctul de a-și înceta activitatea sau de a-și schimba locația atunci când de fapt nu este adevărat, pentru vânzarea produselor care nu pot fi comercializate în mod legal și acordarea de premii în mod fals.
Raportul eurodeputatului Philippe Juvin (Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) , Franța) examinează eficacitatea și punerea în aplicare a directivei existente privind practicile comerciale incorecte. Acesta identifică, de asemenea, problemele legate de anumite practici utilizate pe internet referitoare la publicitatea înșelătoare precum publicitatea ascunsă pe rețele de socializare, forumuri sau bloguri. Domnul Juvin a prezentat raportul membrilor Comisiei luni 13 septembrie.
Mai multă putere pentru consumatori
Raportul analizează posibilele soluții care să ajute consumatorul în „dezvoltarea unei abordări critice în ceea ce privește calitatea conținuturilor prezentate de mijloacele de comunicare în masă". De asemenea solicită Comisiei Europene (care reglementează normele de publicitate) să elaboreze campanii de informare privind drepturile consumatorilor în materie de publicitate și să dezvolte materiale educaționale cu privire la tehnicile de protejare a vieții private pe internet.
Nu în ultimul rând, raportul dorește introducerea mențiunii „publicitate comportamentală” în anunțurile publicitare vizate de pe internet și analiza impactului publicității înșelătoare asupra copiilor. Comisia Europeană ar trebui să dezvolte unui program al Uniunii pentru familiarizarea cu instrumentul publicitar, destinat copiilor.
Cine mă poate ajuta în cazul în care am fost înșelat?
Comisia Europeană a creat un site special destinat practicilor comerciale neloiale, care prezintă o listă neagră a practicilor și oferă sfaturi despre cum puteți obține ajutor.
Pasul 1 Solicitați consiliere – Verificați dacă reclamația dumneavoastră este validă din punct de vedere juridic și dacă ați fost victima unei practici comerciale incorecte. Cel mai bine este să luați legătura cu Asociația pentru Protecția Consumatorilor din țara dumneavoastră sau cu unul dintre centrele de consiliere ale ECC-Net pentru a primi consiliere.
Pasul 2 Depuneți o reclamație – Autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor din țara dumneavoastră sunt în măsură să ia decizii privind reclamațiile sau să instituie procedurile legale corespunzătoare. În funcție de legislația națională, aceste autorități sau instanțe judecătorești pot ordona încetarea practicilor comerciale incorecte.
Participați la discuțiile de pe pagina de Facebook a PE sau a APC Romania!
Ați fost vreodată victima unor practici comerciale neloiale? Puteți să vă împărtășiți experiențele și să vă exprimați punctul de vedere pe pagina de Facebook a PE, sau APC Romania accesând linkurile de mai jos.
Facebook PE: http://www.facebook.com/europeanparliament
Facebook APC Romania: http://www.facebook.com/apcromania
Raportul va fi votat în cadrul Comisiei pe 27 octombrie, urmând să ajungă în plen în noiembrie 2010.
Sursa: PE