Organizație apolitică, non-profit
Singura organizație membră a BEUC, din România
Din 1990 în protecția consumatorilor
Comisia Europeană a decis, în cele din urmă, punerea în discuţie a mecanismului acţiunilor colective printr-o consultare publică.
Acţiunile colective în instanţă sunt reglementate şi funcţionează la nivel naţional în 14 state membre. Acestea reprezintă un mecanism judiciar, cu acţiune largă, de acces la justiţie şi despăgubire şi ar putea oferi răspunsuri la numeroase tipuri de litigii, de exemplu supra-tarifarea serviciilor de telefonie mobila, probleme apărute în domeniul serviciilor financiare, nerespectarea drepturilor pasagerilor în transportul aerian, jucării nesigure, etc.
Lipsa posibilităţii de a obţine compensaţii este o problema majoră într-un sistem juridic şi permite păstrarea de către comercianţi a profitului obţinut ilegal. În cazurile de concurenţă neloială identificate la nivelul UE, prejudiciile nerecuperate de consumatori sunt estimate la mai mult de 20 de miliarde EUR în fiecare an. Dincolo de aceste cifre, situaţia actuală este inacceptabilă din punctul de vedere al victimelor, în acelaşi timp impunând şi condiţii inegale de piaţă pentru acele întreprinderi care respectă regulile. APC România, prin urmare, consideră că introducerea la nivelul UE a unui mecanism de acţiuni colective pentru cazurile în care în care consumatorii sunt prejudiciaţi în masă ar putea ajuta nu numai consumatorii, ci şi mediul de afaceri.
"Acest anunţ a venit după o lungă perioadă de aşteptare. Acţiunile colective sunt reglementate în prezent în 14 state membre, fără ca în aceste ţări să se fi raportat până acum excese sau vreo insolvenţă a unui comerciant. Introducerea unui astfel de sistem a fost întârziată mulţi ani în principal pe baza unei comparaţii incorecte cu excesele determinate de sistemul american de acţiuni colective. Aceste excese au fost analizate cu mare atenţie, fiind identificate mecanisme prin care ar putea fi împiedicate, de exemplu prin faptul că daunele sunt acordate de judecător şi nu de juraţi (ca în sistemul american)”, a precizat Costel Stanciu, Preşedinte APC România.
"În acest moment ne aşteptăm ca UE să intre într-o dezbatere democratică asupra unui sistem judiciar echitabil şi eficient, care să răspundă la dreptul fundamental al consumatorilor de a fi despăgubiţi pentru prejudiciile suferite.”