APC Romania împreună cu Organizaţia Europeană a Consumatorilor ( BEUC ) lansează un sondaj de opinie on-line în multe ţări, privind acţiunile colective în instanţă.
Acţiunile colective în instanţă sunt reglementate şi funcţionează la nivel naţional în 14 state membre. Acestea reprezintă un mecanism judiciar, cu acţiune largă, de acces la justiţie şi despăgubire şi ar putea oferi răspunsuri la numeroase tipuri de litigii, de exemplu supra-tarifarea serviciilor de telefonie mobila, probleme apărute în domeniul serviciilor financiare, nerespectarea drepturilor pasagerilor în transportul aerian, jucării nesigure, etc.
Acţiunile colective – Ce înseamnă?
Reprezintă o procedură care răspunde la o serie de situaţii în care drepturile unui număr mare de consumatori sunt lezate sau aceştia suferă pierderi materiale. Prin această procedură, consumatorii europeni se pot grupa sub forma unei entităţi, care poate fi reprezentată de către o organizaţie de consumatori, în justiţie în vederea obţinerii de compensaţii echitabile. Faceţi-vă vocea auzită, astăzi, cerând Uniuni Europene punerea la punct a procedurii privind acțiunile colective. Eficientă, echitabilă, flexibilă şi aşteptată de mult timp, această procedură trebuie să devină reală pentru consumatorii din Europa, pentru a avea la îndemână un mijloc eficient pentru despăgubire.
Acţiunile colective – Exemple în care aceasta poate fi utilă?
1. Odată ajunşi la aeroport, constataţi că zborul dumneavoastră către vacanţa mult visată, alături de familie, este anulat la scurt timp şi fără explicaţii prea multe. Pentru a înrăutăţi şi mai mult lucrurile, nu primiţi informaţii despre drepturile dumneavoastră, cum ar fi dreptul la un telefon, redirecţionarea zborului, cazare, hrană şi apă. Nu sunteţi singurul care are asemenea probleme.. Încercați să contactaţi compania aeriană pentru mai multe informaţii, dar aceasta din urmă nu vă oferă informaţiile dorite.
2. La scurt timp după luarea deciziei de a pierde în greutate la sfatul medicului dumneavoastră, adăugați la dietă, din proprie iniţiativă şi un medicament de slăbit a cărui reclamă vă încurajează că veţi slăbi mai mult dacă îl luaţi. Curând după aceea, se descoperă ca în fapt medicamentul pe care l-aţi luat ca să slăbiţi provocă efecte secundare grave, cum ar fi accident vascular cerebral sau atac de cord. Nu sunteţi singurul care a cumpărat acest medicament crezând că va slăbi senzaţional fără efort. Odată aflate aceste efecte, compania farmaceutică dezvăluie că a fost conştientă de pericolele la care se expun consumatori acestui medicament, dar a ales să păstreze medicamentul pe piaţă.
Acţiunile colective – Cum?
Faceţi-vă vocea auzită, astăzi, accesând sondajul şi completându-l în intervalul 15 martie – 15 aprilie 2011.