Rodii din Turcia cu pesticid de 100 de ori mai mult decât limita maxim admisă comercializate în 305 magazine Penny!

Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, organizație de utilitate publică, statut obținut prin H.G. nr. 1106/2005, organizație cu activitate neîntreruptă de peste 32 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), membru în Organizația Europeană a Consumatorilor din anul 2005, singura organizație de consumatori din România calificată să introducă acțiuni în justiție în baza Directivei nr. 1828/2020 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor (https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/romania_country_fich_en_2.pdf, a luat act cu îngrijorare de notificarea transmisă de România în data de 22 februarie 2022, ora 17.15 pe platforma RASFF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje) a Comisiei Europene cu privire la  depășirea de 100 de ori a limitei maxim admise la pesticidul imazalil din rodiile importate din Turcia. Rodiile au fost comercializate în perioada 3 februarie 2022-16 februarie 2022 în 305 magazine Penny. Limita maxim admisă în rodii pentru pesticid-ul imazalil este de 0,01 mg/kg. Imazalilul poate produce cancer hepatic, cancer de tiroidă, fiind și un iritant puternic pentru ochi.

Cu privire la acest incident grav asupra sănătății consumatorilor  Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ar trebui să ne comunice de urgență următoarele informații de interes public:

  1. Care a fost cantitatea de rodii vândută de cele 305 magazine Penny?

  2. Care a fost cantitatea de rodii retrasă de la vânzare din cele 305 magazine Penny?

  3. Unde au fost distruse cantitățile de rodii retrase de la vânzare?

  4. Care au fost sancțiunile aplicate celor două societăți comerciale: Penny Romania SA, respectiv UNIFRUTTI Impex SRL cea care a importat rodiile din Turcia?

  5. Daca ANSVSA a declanșat de urgență un control la societatea comercială UNIFRUTTI Impex SRL pentru a lua probe de fructe din toate loturile aflate în depozitele acesteia în vederea analizării nivelurilor de pesticide.

  6. Dacă ANSVSA a verificat nivelul de pesticide din alte loturi de rodii importate de Unifrutti Impex SRL de la începutul acestui an și până în prezent?

  7. Care este istoricul acestei societăți comerciale cu privire la loturile de fructe găsite cu pesticide peste limita maxim admisă în urma analizelor realizate de ANSVSA?

“Din păcate, consumatorul român nu are posibilitatea să verifice dacă fructele achiziționate dintr-o piață agroalimentară sau dintr-un hipermarket conțin reziduuri de pesticide. Informațiile prezentate consumatorului în marile magazine, de tip hipermarket, cu privire la fructele aflate la vânzare, se referă doar la: țara de origine, clasa de calitate și prețul per unitatea de vânzare, și foarte rar, sunt menționate informații privind tratamentele chimice aplicate după recoltare. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu dorește să pună capăt acestui comerț toxic pentru consumatorii din România așa cum a făcut Bulgaria în anul 2020 când a transmis pe platforma europeană a Sistemului rapid de alertă pentru alimente și furaje (SRAAF) 162 de alerte referitoare la legumele și fructele din Turcia. Totodată, Autoritatea Națională Fitosanitară, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, nu aduc la cunoștința consumatorilor rezultatele acțiunilor de control întreprinse, nu se implică în campanii de informare și educare prin intermediul cărora consumatorii să fie informați despre efectele nocive asupra sănătății a acestor pesticide. Dacă consumatorii ar fi educați în acest sens, ar putea să capete deprinderi privind solicitarea de informații de acest tip, ar putea face alegeri conștiente, numai în funcție de absența încărcăturii chimice a fructelor. Pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili (copii, femei însărcinate, vârstnici și cei cu afecțiuni medicale cronice), sunt importante informațiile referitoare la tratamentele chimice aplicate fructelor după recoltare. Acest tip de informatii îi poate ajuta să facă alegeri în cunoștință de cauză.” conf. univ. dr. Costel Stanciu – președintele Asociației Pro Consumatori.

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark