Organizație apolitică, non-profit
Singura organizație membră a BEUC, din România
Din 1990 în protecția consumatorilor
Servicii publice - de la parcări la piscine
Dr. ec. Emil Bojin
Asistăm (neputincioşi) de câteva zile la frământările provocate de decizia Primarului General al Bucureştiului de a impune taxe suplimentare pentru şoferii care parchează în zona centrală a oraşului. Sunt mobilizate diverse forţe poliţieneşti, inspectori, verificatori şi controlori care sunt trimişi să vegheze la aplicarea noii decizii. Cum scriam alteori pe acest site, noi, consumatorii, consumăm de toate, inclusiv servicii publice. Avem acum „plăcerea” de a gusta din serviciile de parcare, dar constatăm totodată şi propensia autorităţilor către o mobilizare orientată spre o direcţie NEGATIVĂ: aici nu e voie, aici vă costă, aici vă costă mai mult. Or, nu pentru noi interdicţii şi noi cheltuieli şi-au ales cetăţenii conducătorii. Ei – şi noi – au sperat că noul ales va face câte ceva POZITIV pentru oraş, pentru locuitorii lui.
Revenim cu întrebarea privitoare la utilizarea banilor proveniţi din creşterea taxei de parcare: Vom vedea oare străzi mai curate? Va creşte numărul de grădiniţe? Se vor repara oare trotuarele unde păşim anevoie printre dale sparte?
Dar astfel de subiecte este clar că nu fac parte din preocupările autorităţii menţionate. Subiectul principal al acestor preocupări este Primăria Capitalei în sine, şi nu locuitorii acesteia: am aflat astfel că, pentru prima dată, Primăria şi-a achitat toate datoriile. A gestiona Primăria ca pe o firmă, care urmăreşte câştigul, poate fi un comportament economic sănătos, dar total irelevant pentru bucureşteni.
În final, ne permitem odată mai mult o propunere: Ce ar fi dacă banii câştigaţi de pe urma taxării parcărilor ar fi folosiţi într-o direcţie pozitivă? Pentru că verile din Bucureşti sunt totodeauna caniculare, ce ar fi dacă Primăria s-ar preocupa de creşterea numărului de piscine publice în Bucureşti? Un vizitator, în Montreal de pildă, ar remarca astfel de piscine publice (sunt 400), unde toate utilităţile, de la acces, apa permanent schimbată şi până la salvamarul de veche, sunt gratuite. Pentru că plătim impozite şi taxe pentru a se putea face cheltuieli publice, nu-i aşa?