Organizație apolitică, non-profit
Singura organizație membră a BEUC, din România
Din 1990 în protecția consumatorilor
Planificare urbană şi sustenabilitate în domeniile construcţii şi mediu
Interregional SHREC Europe seminar and workshop
"Urban planning and sustainability taking into consideration the fields of building energetic and environmental engineering"
Dr. ec. Emil Bojin
APC România a participat, prin internet, la atelierul de lucru intitulat „Planificare urbană şi sustenabilitate în domeniile construcţii şi mediu” . Acest workshop a fost organizat în cadrul proiectului european SHREC (SHifting towards Renewable Energy for Transition to Low Carbon Energy), de către Universitatea Tehnică din Vilnius, Lituania.
Din prezentările şi intervenţiile făcute pe parcursul întâlnirii, am reţinut următoarele:
- Marea Baltică este o foarte bună zonă pentru utilizarea energiei eoliene (pe locul doi în UE, după Marea Nordului).
- Numărul de prosumatori (care produc energia pe care o consumă) a crescut constant în Lituania, ajungând azi la 12 mii consumatori cu instalaţii solare. Numărul urmează să crească la 400 mii în 203 şi la 800 mii în 2050.
- De asemenea, a crescut şi numărul de autovehicule electrice, de la 63 în anul 2014 la 6.440 în prezent. Mărcile favorite sunt, în ordine, Nissan, Tesla şi Wolksvagen. Se aşteaptă ca în 2024 numărul de astfel de maşini să crească de 10 ori.
- Dezvoltarea pieţei de automobile electrice depinde în mod majoritar de subvenţii de la stat şi de o legislaţie favorabilă. De exemplu: o subvenţie de 5000 euro la achiziţionare, o taxă de poluare cu CO2 din anul 2023, o sumă de 70 mil euro pentru dezvoltarea infrastructurii (puncte de încărcare a bateriilor). În prezent, în Lituania sunt înregistrate 1,6 milioane automobile, din care 0,4% sunt elecgrice. Se doreşte ca acest procentaj să crească până la 20% în anul 2023.
- Un impact semnificativasupra creşterii numărului de prosumatori îl poate constitui utilizarea teraselor de blocuri, din care 86% se dota cu panouri solare. Dar trebuie depăşite dificultăţile legislative legate de utilizarea spaţiilor comune de către proprietarii apartamentelor.
- Se desfăşoară şi un proiect de reabilitare a unui bloc, unde se intenţionează montarea de panouri fotovoltaice pe pereţii blocului.
- O altă metodă de a atrage consumatorii la utilizarea energiei solare o constituie oferirea spre vânzare a unei părţi din panourile solare instalate (în zone potrivite, de exemplu la un câmp însorit, de unde energia electrică generată se transmite la micul proprietar).
Am avut ocazia să informez participanţii despre derularea proiectului BRIGHT, care urmăreşte stimularea consumatorilor să ia parte la acţiunea de adaptare la fluctuaţiile reţelei electrice (Demand Response).
În încheiere, se constată că obiectivul acţiunilor prezentate (surse alternative de energie electrică, promovarea vehiculelor electrice, alimentarea şi izolarea locuinţelor etc.) este eliminarea emisiilor de CO2, socotite responsabile de încălzirea planetei şi de declanşarea unor evenimente catastrofale (creşterea nivelului oceanului planetar, cu inundarea ţărmului şi deplasări masive de populaţie, etc.). În subsidiar, ca reprezentant al consumatorilor, am urmărit şi beneficiile obţinute de ei de pe urma aplicării acţiunilor menţionate; ele se pot identifica în măsura în care subvenţiile de la bugetul naţional sunt distribuite conform cerinţelor de natură ecologică.