Organizație apolitică, non-profit
Singura organizație membră a BEUC, din România
Din 1990 în protecția consumatorilor
Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, singura organizație de utilitate publică în domeniul protecţiei consumatorilor, statut obținut prin H.G. nr. 1106/2005, organizație cu activitate neîntreruptă de peste 32 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), singura organizaţie din România care este membru în Organizația Europeană a Consumatorilor din anul 2005, astăzi de Ziua mondială a siguranţei alimentare trage un semnal de alarmă cu privire la prezenţa pesticidului chlorpyrifos în fructele şi legumele importate din ţări din afara Uniunii Europene şi consumate de români. Experţii APC au identificat 16 alerte alimentare cu referire la insecticidul clorpirifos din legumele (roşii Turcia, ardei iuţi Turcia) şi fructele (avocado Bio Columbia, portocale Turcia, grapefruit Turcia, grapefruit roşu Turcia, pomelo China, banane Ecuador, mandarine Egipt, portocale Egipt) comercializate în reţeaua marilor magazine şi nu numai, alerte transmise de furnizorii marilor magazine (Metro, Cora, Carrefour, Profi, Kaufland), urmare a analizelor realizate în cadrul programului de autocontrol, prin intermediul site-ului Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la începutul acestui an şi până în prezent. Insecticidul clorpirifos a fost interzis din ianuarie 2020 în Uniunea Europeană! Interzicerea acestui pesticid în Uniunea Europeană s-a realizat în baza evaluării de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a mii de studii, dintre care un rol decisiv cu privire la interzicerea acestui insecticid l-a avut studiul de imagistică cerebrală realizat de cercetătorii de la Columbia Center for Children's Environmental Health from Mailman School of Public Health, Duke University Medical Center, Emory University și New York State Psychiatric Institute. Studiul a fost finalizat înainte de interzicerea folosirii acestui insecticid şi a fost realizat pe o cohortă formată din 40 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, ale căror mame au fost înscrise prenatal într-un studiu de cohortă mai amplu.
Potrivit acestui studiu chiar și nivelurile scăzute până la moderate de expunere la insecticidul clorpirifos în timpul sarcinii pot duce la modificări pe termen lung, potențial ireversibile, în structura creierului copilului. Modificările în structura creierului au fost în concordanță cu deficitele cognitive găsite la copiii expuși la această substanță chimică.
Modificările au fost vizibile pe suprafața creierului, cu mărirea anormală a unor zone și subțierea în altele. Tulburările în structura creierului au fost în concordanță cu deficitele IQ raportate anterior la copiii cu niveluri ridicate de expunere la clorpirifos, sugerând o legătură între expunerea prenatală la clorpirifos și deficitele de IQ și memorie de lucru la vârsta de 7 ani. Totodată, acest studiu a furnizat dovezi că insecticidul clorpirifos poate elimina sau inversa diferențele dintre bărbați și femei care sunt de obicei prezente în creier.
Astfel, neputând stabili o limită de expunere sigură, Autoritatea Europeană pentru siguranţa alimentară a stabilit că clorpirifosul nu îndeplinește criteriile stabilite de legislație pentru reînnoirea autorizației de utilizare în țările Uniunii Europene şi a propus interzicerea folosirii acestui produs chimic în agricultură şi activităţile asociate acesteia.
Potrivit unui raport al asociațiilor de mediu Health and Environment Alliance, Pan Europe, Pan Germany și SumOfUs, există corelații între expunerea la acest insecticid și apariția unor boli respiratorii cronice (astm), dificultățile de concentrare pentru copii la școală, dar şi cu privire la apariţia unor leziuni cerebrale permanente la copii care au consumat timp îndelungat legume şi fructe tratate după recoltare cu acest insecticid.
Reziduurile de clorpirifos se găsesc frecvent în fructe, legume, cereale şi produse lactate care au ca origine ţări din afara Uniunii Europene!
În concluzie, Clorpirifosul este pesticidul care scade IQ-ul copiilor!