Organizație apolitică, non-profit
Singura organizație membră a BEUC, din România
Din 1990 în protecția consumatorilor
Să învățăm să înțelegem eticheta!
APC România a analizat 70 de tipuri de pate vegetal
Știai că poți deveni depresiv de la un simplu pate vegetal?
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România -APC România, organizaţie neguvernamentală apolitică şi nonprofit, a realizat un studiu asupra 70 de tipuri de pate vegetal. Analiza a fost realizată în perioada 21 – 31 martie 2015, sub coordonarea domnului Dr. Ing. Bio-Chimist Mihai Rissdorfer pe baza informațiilor existente pe etichetă. Produsele au fost achiziționate din mai multe hypermarketuri (Carrefour, Cora, Auchan, Kaufland, Penny, Mega Image, Billa, Profi și Lidl) și sunt fabricate de Hame Romania SRL, Inedit, Glina SA, Prefera Foods SA, Producție Ardealul SRL, Regal Corp SRL, Vascar SA, Scandia Food SRL, dar și sub brand de retailer: Romania Hypermarche SA, Carrefour Romania SA, Mega Image SRL, Winny, Auchan Romania SA, Rewe Romania SRL, Kaufland Romania SCS, Billa Romania SRL și Profi Rom Food SRL.
“Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare. În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, așa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal”, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Președinte APC România.
Probleme care au fost descoperite pe etichetele produselor:
- Glucidele sunt adausuri de îndulcitori, dar acest lucru nu este trecut pe etichetă
- Zahărul nu apare în lista de ingrediente, dar este trecut pe eticheta nutrițională
- Atunci când produsul contine soia, nu este menționat dacă este sau nu modificata genetic
- Nu se declară proveniența uleiului vegetal – palmier, rapiță, in etc.
- În unele produse condimentele sunt înscrise în mod generic, dar nu este menționat tipul condimentului și având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanțelor alergene, este important să fie știută denumirea respectivului condiment.
- Nu se menționează dacă aromele sunt naturale sau artificiale.
Topul aditivilor alimentari din pateul vegetal
Din analizele noastre și din punctul de vedere al conținutului de aditivi alimentari, putem să clasificăm pateurile vegetale după următorul top:
Cora – 15 aditivi
Hame, Baroni, Bucegi, Carrefour,Vascar, Sadu, Auchan, Penny, Moldova în bucate – 11-13 aditivi;
FUD, Carrefour, Cosmin, Mandy Foods, Mărășești, Clever, Delicii și capricii, Bucegi, Scandia Sibiu, Moldova în bucate – 8-10 aditivi;
365M, Delicii și capricii, Meniu de-a gata, Auchan, Mandy Foods, Winny, Ardealul, Carrefour – 4-7 aditivi;
Inedit – 0-1 aditivi.
Unele din pateurile analizate conțin anumiți aditivi alimentari care pot provoca probleme de sănătate, în caz de consum susținut.
- E1520 – Propilen glicol – produs ce se utilizează ca antigel în radiatoarele motoarelor și se extrage din țiței. Produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic și cardiotoxic. În contact cu pielea produce dermatite.
Îl putem găsi numai la producătorul Hame România SRL în produsele: vegetal, vegetal verdețuri, vegetal ardei rosu, vegetal ciuperci, vegetal măsline.
- E635 – Ribonucleotid disodic – posibil cancerigen, dar îl regăsim în 29 dintre produsele analizate.
- E621 – Monoglutamat de sodiu – produce dureri de cap, slăbiciune, greață, arsuri, astm, poate declanșa Alzheimer și Parkinson. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci. Îl regăsim în 57 dintre produsele analizate
- E412 – Guma guar – un aditiv ce poate fi consumat moderat pentru că produce balonări, greață, crampe, astm, alergii, eczeme. Este prezent în 28 de sortimente incluse în acest studiu.
Și pentru că cel mai sănătos pate vegetal este cel produs în casă, vă propunem câteva rețete sănătoase.
Pate de măsline și ardei
Pasați în blender următoarele ingrediente: 1 cană de măsline kalamata fără sâmburi, 1 ardei copt, 4 caței usturoi, ulei de măsline, boia de ardei iute și dulce, sare, piper.
Pate de ciuperci și usturoi
Pasați în blender următoarele ingrediente: 1 cană ciuperci fierte, 1 căpățână de usturoi copt, pătrunjel, sare, piper.
Pate de leurdă
Pasați în blender următoarele ingrediente: 1 cană de nuci înmuiate peste noapte, 1 legătură de leurdă, 2-3 roșii uscate la soare, ulei de măsline, sare, piper.
PREŞEDINTE,
Conf.univ.dr. STANCIU Costel