Organizație apolitică, non-profit
Singura organizație membră a BEUC, din România
Din 1990 în protecția consumatorilor
Pentru a trece podul peste Dunăre de la Feteşti – Cernavodă, şoferii au la dispoziţie trei mijloace de plată: direct la ghişeu, printr-un mesaj text transmis prin SMS, sau prin internet. În prima variantă plăteşti şi te duci, în a doua plăteşti şi trimiţi numărul de înmatriculare. Dar ... Am optat pentru ultima variantă şi rău am făcut! Să vedem explicaţiile:
Am intrat pe site-ul „Taxa de pod” https://www.taxadepod.ro/ , administrat de (citez) „SCALA ASSISTANCE care beneficiaza de o prezenta multinationala, investeste continuu in dezvoltarea retelei sale de vanzari, retail si corporate, si se preocupa de diversificarea gamei de servicii in acord cu nevoile clientilor sai. Activitatea de distributie a taxei de pod a companiei noastre este autorizata de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R. S.A.) prin Contractul 92/32051 din 30.05.2016.”
Am început să completez datele solicitate:
Tipul autovehicului…
Numărul de treceri…
Metoda de plată…
Dar, la capitolul „Detalii de facturare” au început nedumeririle:
- De ce trebuie să ştie SCALA ASSISTANCE unde locuiesc eu?
- De ce trebuie să ştie SCALA ASSISTANCE numărul de şasiu?
- De ce trebuie să ştie SCALA ASSISTANCE numărul identificare?
- De ce trebuie să ştie SCALA ASSISTANCE cum mă cheamă, care este numărul de telefon şi adresa de e-mail (pe lângă adresa poştală de mai sus)?
Mai mult, Site-ul administrat de SCALA ASSISTANCE mă obligă să accept politica de protecţie a datelor personale, pentru că altfel nu se finalizează tranzacţia. Dar tocmai aici este problema: datele mele personale, solicitate de această companie, pot fi folosite de răufăcători, care pot şti astfel ce maşină se află la domiciliul plătitorului şi dacă… merită să-i facă o vizită nocturnă!
Sperăm că Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal va interveni în acest caz.