Organizație apolitică, non-profit
Singura organizație membră a BEUC, din România
Din 1990 în protecția consumatorilor
Organizaţia Europeană a Consumatorilor ( BEUC ) împreună cu Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) salută ancheta realizată de către Comisia Europeană, privind încălcarea drepturilor consumatorilor în cele două sectoare şi anume vânzarea online de bilete pentru evenimente culturale şi sportive şi vânzările online de produse electronice, subliniind totodată importanţa acțiunilor de verificare realizate la nivel UE în vederea respectări drepturilor consumatorilor.
Rezultatele verificării generale la categoria produse electronice, date publicităţi ieri de către Comisia Europeană, relevă faptul că, după procentele relativ scăzute din 2009 a unei anchete similare, în 2010, 84% dintre site-urile verificate sunt conforme cu normele UE privind protecţia consumatorilor. Cu toate acestea 60% din site-urile de vânzări de bilete pentru evenimente sportive sau culturale verificate încalcă normele de protecție a consumatorilor (informații lipsă, incomplete sau eronate privind prețul, termeni și condiții incorecte, informații absente, incomplete sau eronate privind comerciantul)
"Suntem bucuroşi că eforturile comune depuse de către Comisia Europeană şi Statele Membre, în punerea în aplicare corectă a legii au un real succes. Consumatorii se pot bucura de drepturile lor numai atunci când comercianţii le respecte. Toate aceste eforturi sunt realizate pentru al face pe comerciant să respecte normele UE cu privire la drepturile consumatorilor, foarte important în vânzările online.” a precizat Dna Monique Goyens, Director General BEUC.
"Rezultatele anchetei privind vânzările online de bilete pentru evenimente culturale și sportive sunt îngrozitoare. Număr mare de site-uri care nu oferă informaţii corecte sau prezentă clauze abuzive în contracte indică în mod clar necesitatea unor asemenea acţiuni comune la nivel european pentru îmbunătăţirea drepturile consumatorilor de produse şi servicii digitale. Necesitatea adoptări unei Directive privind drepturile consumatorilor de produse şi servicii digitale este, prin urmare, o necesitate. ", a precizat Dl Costel Stanciu, președintele APC Romania.