Webinar EUCP2.0

Emil Bojin

 

European Union Consumer Protection 2.0 (EUCP2.0) este un proiect de cercetare şi advocacy (sprijin, lobby) lansat de BEUC şi care urmăreşte să examineze problemele care exercită presiuni asupra consumatorilor de pe piaţa digitală. O atenţie specială este acordată manipulării comportamentului consumatorilor de servicii digitale, care sunt urmăriţi (de programe specializate şi ascunse) pentru a li se asocia un profil şi astfel să fie în faţa unor reclame special ţintite, lucru care le diminuează libertatea de alegere. O altă problemă este dominarea pieţei digitale de marile platforme (Google, Facebook etc.), devenite un element esenţial în societatea modernă, dar care nu-şi asumă responsabilităţile care ar reflecta această poziţie.

În cadrul acestui proiect, BEUC a organizat un webinar (seminar pe internet) în care s-au discutat rezultatele unui studiu privind asimetria digitală (consumator faţă de furnizor). Studiul a fost realizat de o echipă condusă de Prof. Hans-W. Micklitz (vezi imaginea), de la European University Institute, Prof. Peter Rott de la Universitatea Carl von Ossietzky,Oldenburg, Germania. În mod esenţial, prof. Micklitz a arătat că s-au analizat o serie de acte emise de Comisia Europeană, pentru a se evalua cum sunt afectaţi consumatorii, dacă sunt luaţi în considerare, etc. Se constată că preocupările consumatorilor nu se regăsesc suficient în acestea. Cercetătorii propun o nouă definire a conceptului de „consumator vulnerabil”, în cazul pieţei digitale. Astfel, se poate observa că orice consumator este vulnerabil, în faţa puterii agenţilor economici care operează pe piaţa digitală. Această slăbiciune se exercită pe trei nivele:

- arhitectural: suntem confruntaţi cu o arhitectură a platformei de internet, orientată spre comerţ, pe care n-o înţelegem. Toţi trebuie să fim îndrumaţi spre o creştere a consumului.

- relaţional: oamenii sunt legaţi de restul lumii, de business. Au această nevoie.  Astfel suntem vulnerabili prin datele pe care le prezentăm. Ne încredem în firmele de business.

- date: punem la dispoziţie datele noastre, avem pe internet un alter ego. Este o colecţie de date care oglindesc comportamentul consumatorului. Este astfel ţinta oricărei stragegii de marketing. Micile firme depind de marile companii să aibă acces la datele individului.

A urmat o serie de discuţii desfăşurate pe trei grupe. Rezultatele discuţiilor din aceste grupuri se pot sintetiza astfel:

- este mai bine să vb despre asimetrie digitală, sau de vulnerabilitate? Răspuns:  vulnerabilitatea este universală, suntem toţi vulnerabili datorită celor trei aspecte de mai sus.

- spre deosebire de abordarea actuală, conceptul nostru se referă la exteriorul, şi nu la interiorul persoanei (vulnerabil pentru că e bătrân, nu cunoaşte operarea calculatorului, etc). Ca urmare, trebuie revizuită directiva practicilor neloiale. De asemenea, trebuie ca datoria de a demonstra cu dovezi (burden of proof) să nu fie o povară pentru consumatori.

A urmat o serie de intervenţii ale unor invitaţi reprezentativi. Astfel, dna Evelyne Gebhardt, membră a Parlamentului European, a arătat că trebuie să considerăm noile realităţi –  trăim într-o lume cu servicii digitale; dar nu trebuie ca firmele să obţină informaţi sensibile despre consumatori pentru a-şi mări profitul.

Dl. Finn Mystrad, de la Organizaţia norvegiană a consumatorilor, a arătat că există din abundenţă tehnici de manipulare a consumatorilor pentru a face anumite alegeri. Foarte puţini consumatori sunt conştienţi de aceste programe de „profilare”,  avem prea multe de făcut pe parcursul zile. Cercetarea acestor aspecte de căre asociaţiile consumatorilor este foarte costisitoare (identificarea programelor care nu se observă pe ecranul platformei).

Anne Hoelen, de la Autoritatea olandeză pentru consumatori şi piaţă: autorităţile se bazează mai ales pe directiva privind practicile comerciale neloiale. Problema este să identifici punctul în care tehnicile de persuasiune se transformă în tehnici de înşelare.

Leon Molenberg, de la Eurocommerce, a prezentat perspectiva comercianţilor. A admis că trebuie să studiem mai atent legile.

Cedric Musso, de la Asociaţia franceză Que Choisir, a arătat că, în principal este nevoie de sancţiuni şi despăgubiri, acestea sunt instrumentele aplicării legilor.

Dna Gebhardt a intervenit, arătând că, evident, legislaţia este rămasă în urmă. Economia digitală s-a dezvoltat enorm. Problema profilării şi reclamei ţintite (targeted advertising) trebuie rezolvată, adesea suntem nevoiţi să acceptăm condiţiile puse de comerciantul digital.

Dna Blanca Rodriguey-Gallindo a prezentat punctul de vedere al CE, DG JUST. A arătat că s-au  propus mai multe directive şi modificări ale acestora, urmărind să îmbunătăţească poziţia consumatorului în piaţa digitală..  Apreciază conceptul prof. Micklitz despre asimetria digitală.

 

În concluzie, webinarul a fost foarte interesant, ocupându-se de chestiunile proprii domeniului de protecţia consumatorilor, lucru oarecum inedit în curentul context generat de Pactul Verde European.

 

 

 

 

Știri

Fii alături de APC!

Fii alături de APC!

MONITORUL PRETURILOR

MONITORUL PRETURILOR

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark